Dromen en voornemens: onze visie | Life Projects

U bent hier

Dromen en voornemens: onze visie

Dirk vertelt: Voornemens of dromen krijgen pas echte vorm wanneer deze naar de aarde toe getrokken worden, niet enkel in je hoofd blijven draaien, maar werkelijk voelbaar in je lichaam aanwezig komen.

Om dromen en voornemens niet enkel lucht te laten wezen, is de verbinding met de aarde onontbeerlijk. Pas door goed in je gronding te staan, zal je ervaren en helder zien welke juist je voornemens en dromen vanuit je zielewezen zijn.

Daarom geef ik graag een meditatieoefening mee, die je helpt om weer in je eigen aarde te zakken. Zodat je het kaf van het koren kan scheiden en kan laten groeien wat er echt toe doet.

Bewust ademen

Refererend aan de verschillende manieren van ademen, noemen we deze oefening bewust ademoefening en niet ademhalingsoefening.

Bij deze oefening zijn er twee belangrijke aandachtspunten: eerst de drie verschillende ademzones activeren en van daaruit het hele lichaam. Vervolgens de manier van ademen zoveel mogelijk natuurlijk en dus moeiteloos maken. Met andere woorden de kwaliteit en het bewustzijn van het ademen verhogen.

 1. Ga ontspannen liggen op een rustige plek. Om het gevoel op te pikken is het beste dat je op je rug ligt met een kussen in je knieholte.
   
 2. Voel waar in je lichaam het centerpunt van je adem is. Luister goed naar de kwaliteit van jouw adem. Is die rustig en diep of eerder gespannen?
   
 3. Breng je vingertoppen samen op je navelstreek en breng met zo weinig mogelijk moeite je adem naar deze plek toe. Indien je adem meestal hoog in je lichaam zit kan dit enige moeite kosten, maar met regelmatige aandacht zal dit zeker lukken. Zorg ervoor dat je navelstreek zich niet alleen naar voren toe uitzet, maar probeer ook je flanken op te vullen (later ook je onderrug).
   
 4. Doe dan hetzelfde voor je zonnevlecht (maagstreek, ofwel de zone net onder je borstbeen).
   
 5. Doe dan hetzelfde voor je borststreek (het hartcentrum, dat precies tussen de tepels in ligt).
   
 6. Lukt het je om te ademen in die drie zones, dan kun je ze verbinden in een doorlopende golf. Inademen start hierbij in de navelstreek en zet zich verder van de zonnevlecht tot in de borststreek. Uitademen start in de borststreek en zet zich verder van de zonnevlecht tot in de navelstreek.
   
 7. Doe dit proces met aandacht en tegelijkertijd ontspannen. Zorg ervoor dat je zacht, maar toch diep in- en uitademt.

 

Het is een oefening. Oefeningen vormen een aanloop om dingen daarna gewoon te doen. Zo is het ook hier. Met de nodigeoefening zul je ook door de dag heen voelen dat je adem steeds dieper en rustiger wordt en dit een pijler van energie en stabiliteit is. En van waaruit kunnen dromen en voornemens beter gedijen en vorm krijgen dan vanuit deze aarding?