Doordenkertje: De Taoistische meester en het vogeltje | Life Projects

U bent hier

Doordenkertje: De Taoistische meester en het vogeltje

Hier een verhaal over Chen Yu Ming, een meester die op zeer jonge leeftijd tot vice abt werd benoemd van het klooster op de Heilige berg Huashan in China.

Tijdens een bezoek aan mijn vriend en meester Chen, nodigde hij me uit op zijn kamer om een vriend van hem te ontmoeten. Ik moest heel stil op zijn bed zitten. Hij opende het venster en floot.
Al snel kwam een vogeltje de kamer binnengevlogen en het ging meteen op zijn schouder zitten. Als ex- ornitholoog wist ik dat het om een soort van mus ging.

Dit is Kwé, zei hij. Mijn mond viel open. Dat was wel het laatste wat ik verwacht had! Kijk nu goed, zei hij! Hij plaatste Kwé voorzichtig op het bed en ging op zijn knieën zitten. Hij tuitte zijn lippen en Kwé kuste hem op de mond.
Daarna vloog Kwé nog een paar rondjes en vloog dan weer de bossen in, verwelkomd door andere kwetterende mussen. Een paar minuten later was ik terug op mijn kamer.

Chen had Kwé een paar jaar eerder gevonden, toen het uit zijn nest gevallen was. Hij had het vogeltje zelf gevoed op zijn kamer. Er was een diepe band ontstaan tussen hun twee. Kwé werd een deel van zijn diepe Taoistische leven op Huashan. Het voelde aan alsof hij een zoon had gekregen. Hij kon Kwé vele dingen tonen en leren. Enkel vliegen was wat lastig. Hij had het wel een paar keer voorgedaan, door heftig met zijn armen te bewegen, maar dat had geen effect op Kwé. Die sloot zelfs zijn ogen.

Gelukkig weten vogels zelf hoe ze moeten vliegen. Na een half jaar was het tijd voor Kwé om zijn eigen leven te leiden, maar die scheen daar nog niet zoveel zin in te hebben. Chen wandelde veel met hem in de bossen en toonde hem andere mussen. Kwé ging telkens gewoon terug mee naar huis. Tot op de dag dat Kwé door het raam wegvloog en een paar uur wegbleef. En uiteindelijk kwam hij niet meer terug.

Chen voelde zich enerzijds wat ongerust en triest, maar begreep dat dit beter was voor Kwé. Maanden gingen voorbij. Op een zonnige dag kwam Chen in zijn kamer binnen. Hij had het venster opengelaten en schrok toen hij 2 vogels rond de kamer zag vliegen. Hij herkende meteen Kwé. Die landde op het bed, waarna Chen hem op zijn hand uitnodigde. De andere vogel bleef nog een tijd angstig rondvliegen, maar bleef wel in de kamer, ondanks het open venster. Na een tijdje ging het tweede vogeltje ook op het bed zitten, zij het een stukje verderaf. Kwé huppelde er meteen naartoe. En toen begreep Chen dat Kwé zijn verloofde kwam voorstellen. Ja, natuurlijk vond hij haar mooi.

Ze bleven een tijdje zitten, vliegen en toen verdwenen ze. Chen voelde zich erg dankbaar door dit voorval.Daarna zag hij Kwé nog af en toe, maar die kwam nu minder in zijn kamer op bezoek. Chen begreep dat Kwé de vlerken vol had met zijn gezin. Hij floot af en toe, waarna Kwé dan even op zijn schouder kwam zitten. Maar daarna zag hij hem jaren niet meer terug.

Tijdens een koude winter was Chen op reis, toen kreeg hij een telefoontje van een andere monnik die Kwé ook kende. De monnik had Kwé onder een boom gevonden. Hij was zwak en stervende door de kou. Chen zette zijn terugreis meteen in en kwam diezelfde avond nog aan. Hij nam Kwé in zijn handen en voelde hoe het vogeltje, dat voor de andere monniken al dood leek te zijn, terug even de ogen opende en zich een beetje strekte. Daarna stierf het. Chen sloot zijn ogen en begeleidde Kwé naar zijn rustplek. Dankbaar om alles wat hij van Kwé had kunnen leren. 

Deel ons mee wat je hierbij voelt, omdat zeker in deze huidige tijd het nodig is om op een andere manier met elkaar in contact te staan. We ontvangen graag jouw reactie via Facebook. Dit is een verhaal dat gaat over de weg van spirit en natuur. De natuur toont ons hoe emotie op een zuivere manier kan gebruikt worden. Emotie als natuurlijke, vitale uiting van je relatie met je omgeving. Het verbinden in jezelf van de verschillende natuurelementen met de bijbehorende windrichtingen is één van de krachtigste transformatiemethoden. Jij wordt zelf de toverddrankketel waarin de alchemistische essentie wordt gebrouwen.